Mesto si pripomenie obete holokaustu výstavou a odhalením pamätnej tabule

11.05.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 11. mája (TASR) - Mesto Vranov nad Topľou si 15. mája tohto roka pripomenie 70 rokov od deportácie židov z Vranovského okresu do nacistických koncentračných táborov. Súčasťou spomienkovej slávnosti v priestoroch mestského domu kultúry bude otvorenie výstavby s názvom Žili medzi nami, ako aj odhalenie pamätnej tabule so stovkami mien obetí holokaustu.
Ako TASR informoval spoluautor výstavy Igor Soľaník, počas 2. svetovej vojny odišlo z Vranova nad Topľou transportmi do koncentračných táborov približne 1600 židov. "Len 120 z nich vojnu prežilo," poznamenal s tým, že väčšina zo zachránených židov následne začala nový život v Izraeli a Spojených štátoch amerických.
Panelová výstava v priestoroch Mestského domu kultúry bude ilustrovať históriu vranovských židov spred niekoľkých storočí až po ich deportácie prostredníctvom dobových fotografií a sprievodného textu. Mnohé z vystavovaných záberov zobrazujú aj neskoršie obete holokaustu.
Pamiatku na 1600 deportovaných židov z Vranovského okresu bude natrvalo pripomínať pamätná tabuľa s ich menami. "Po jej odhalení počas spomienkovej slávnosti ju neskôr umiestnime v priestoroch Vlastivedného múzea vo Vranove nad Topľou," uzavrel Soľaník.
 

Vyberte región